Suradnja RÖFIX Hrvatska i FIBRE NET GROUP

Potres koji je zadesio Zagreb, a potom i Petrinju iznio je na površinu brojna pitanja i nedoumice. Mnogi su se zapitali koliko su sigurni objekti u kojima stanujemo, radimo i provodimo većinu vremena jer je velika površina naše zemlje zapravo seizmički osjetljiva. Konstrukcijsko ojačavanje i otpornost na potres postao je jedan od glavnih problem u Hrvatskoj, a tema sigurnosti i kvalitete stanovanja postala je neizostavna u krugovima seizmologa, građevinara i arhitekata. Uz dugogodišnje iskustvo na području konstrukcijskih i seizmičkih ojačanja zgrada, RÖFIX je razvio velik broj kvalitetnih, sigurnih i provjerenih tehničkih rješenja za poboljšanje mehaničkih karakteristika postojećih zidanih i armirano-betonskih konstrukcija, ali i započeo svoju suradnju s FIBRE NET GROUP iz Italije. Potresi kao i situacija nakon potresa potaknuli su suradnju ovih dviju tvrtki u području konstrukcijskih obnova i ojačanja. Zajedničkim snagama RÖFIX Hrvatska i s FIBRE NET GROUP pružaju podršku od faze projektiranja pa sve do faze izvođenja radova na gradilištu.

FIBRE NET GROUP razvija i proizvodi u Italiji certificirane sustave od kompozitnih materijala ojačanih vlaknima koji se upotrebljavaju u obnovi konstrukcija, seizmičkom poboljšanju i sanaciji postojeće građevinske i infrastrukturne baštine. Povijest FIBRE NETA započela je 2001. s vizijom: razviti potpuno novi proizvod, GFRP (Glass Fiber Reinforced Polimer) mrežicu. Danas, nakon više od dvadeset godina, više ne govorimo o poduzeću, već o FIBRE NET GRUPI, dinamičnoj tvrtki u stalnoj potrazi za izvrsnošću. Stalna ulaganja u istraživanje i razvoj, visoka razina konkurentnosti i stalni rast u smislu znanja i produktivnosti omogućuju grupi razvoj tehnološki naprednih rješenja, proizvoda i sustava koji se široko koriste u više od 30 zemalja diljem svijeta. FIBRE NET pruža tehničku podršku od projektiranja preko ugovaranja do izvedbe na licu mjesta: analiza izvedivosti, konstrukcijski dizajn, kontrola kvalitete, ispitivanje na licu mjesta, praćenje vremena i troškova.
Kao i RÖFIX, FIBRE NET temeljne vrijednosti bazira na pažnji prema kvaliteti i usmjerenosti prema kupcima. Predanost informiranju i stalnom usavršavanju usmjerena je na aktivnosti namijenjene osoblju tvrtke, kao i izvođačima i projektantima.

Konstrukcijska obnova i ojačanja zgrada, kao i kvalitetna, tehnička rješenja za poboljšanje mehaničkih karakteristika postojećih zidanih i armirano-betonskih konstrukcija, pravi su izazov koji zahtjeva visoku razinu znanja i razumijevanje ponašanja konstrukcija prilikom potresa. RÖFIX Hrvatska, kao jedna od vodećih tvrtki za proizvodnju i prodaju građevinskog materijala, te FIBRE NET GROUP tvrtka specijalizirana za proizvodnju i razvoj certificiranih kompozitnih proizvoda koji se upotrebljavaju u obnovi konstrukcija i sanaciji postojećih građevinskih objekata, zajedničkim su snagama odgovorili na izazove koje sa sobom nosi konstrukcijska obnova. Sustavi koje ove dvije tvrtke nude sastoje se od kompozitnih materijala tvrtke FIBRE NET i konsolidacijskih mortova/žbuka tvrtke RÖFIX. Mogu se pronaći različite sustave sanacije, od najjednostavnijih do suvremenih:

RÖFIX - FIBRENET RI-STRUTTURA Sustav ojačane žbuke CRM

RI-STRUTTURA upotrebljava tehniku ojačane žbuke nove generacije CRM -  Composite Reinforced Mortar – kroz upotrebu mreža, kutnika i spojnih elemenata od predgotovljenog kompozitnog materijala od AR staklenih vlakana i termostabilnih smola. Naposljetku se nanosi mort za žbukanje na bazi prirodnog hidrauličnog vapna (NHL) ili cementa.

  • Konstrukcijski zahvati na stambenim i industrijskim zgradama nakon potresa
  • Seizmičko poboljšanje povijesnih i zaštićenih zgrada
  • Konsolidacija degradiranih konstrukcijskih elemenata
  • Poboljšanje i prilagodba nakon promjene namjene

RI-STRUTTURA predstavlja rješenje za jednostavnu upotrebu, posebno na povijesnim zidanim zgradama gdje je potrebna učinkovita konsolidacija i konstrukcijsko poboljšanje neinvazivnim i kompatibilnim metodama, često u složenim radnim i logističkim uvjetima.

Lagani materijali i mreže dostupne u rolama do 100 m2 olakšavaju rukovanje i omogućuju brzo polaganje koje se izvodi ručnim ili strojnim nanošenjem morta u samo jednom sloju i bez potrebe nanošenja „mokro na mokro“. Rezultat je ušteda vremena i troškova polaganja i bolja organizacija gradilišta.

Dugogodišnje iskustvo tvrtke RÖFIX i FIBRE NET u pogledu proizvoda za seizmičku i konstruktivnu obnovu ne ogleda se samo u pogledu distribucije kvalitetnih materijala za sanaciju, nego i u jakoj tehničkoj podršci stručnjaka i inženjera u pogledu segmenta konstrukcija koje uključuje svakodnevni rad i pomoć inženjerima prilikom projektiranja, nudeći konzultantske usluge. FIBRE NET i RÖFIX također često sudjeluje na brojnim konferencijama i seminarima te i na taj način promiču zajedničku suradnju i prenose svoja znanja i iskustva sudionicima i kolegama iz struke.

Zajedničku suradnju RÖFIX-a i FIBRE NETA obilježio je iznimno složen projekt obnove zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Ova građevina od iznimnog značaja, uslijed potresa koji je 2020. godine pogodio Zagreb, pretrpjela je velika oštećenja te je bila potrebna konstrukcijska obnova objekta. Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jedan je od važnijih arhitektonskih spomenika grada Zagreba, a ujedno i sinonim za znanstveni i umjetnički život kako Zagreba tako i Republike Hrvatske.

Pristup obnovi ovom objekt bio je vrlo veliki izazov za RÖFIX i FIBRE NET. Zajedničkim snagama te dugogodišnjim iskustvom i znanjem ove dvije tvrtke ponudile su rješenja za učinkovitu konstrukcijsku obnovu. Kako je zgrada pretrpjela velika oštećenja, na zidovima su nastale brojne pukotine, a otpao je i dio žbuke. Zidovi i podovi su potpuno ogoljeni. Konstrukcijska obnova podrazumijevala je ojačanje zidova CRM sustavom i ojačanje svodova FRCM sustavom.

S obzirom na dosadašnji zajednički rad, suradnju i niz uspješni projekata, vjerujem da će ove dvije tvrtke i dalje nastaviti nizati zajedničke projekte i produbljivati svoju suradnju.