Zaštita od grafita na zidovima

Projekti sufinanciranja obnove pročelja u Zagrebu

U cilju unapređenja kvalitete života, očuvanja kulturnih baština te poticanja gospodarskog razvoja i turizma, Grad Zagreb je pokrenuo projekt obnove pročelja i zaštite građevina od vandalizma grafitima. Ovaj projekt ima za cilj sustavno uređenje vizura grada Zagreba kako bi se osigurala njegova estetika i sigurnost. Grad Zagreb poduzeo je niz koraka kako bi se suočio s problemom grafita. Osim što su stvorili baze podataka o grafitima, organizirali su edukacije za škole i vrtiće te informirali javnost o štetnim učincima grafitiranja putem animiranih filmova i plakata u medijima. Također je od strane Grada Zagreba donesena Odluka o zaštiti građevina od grafita. Ovom odlukom Grad Zagreb financira uklanjanje grafitnih oštećenja kao i nanošenje antigrafitnog premaza, a sufinancirat će i nabavu opreme za videonadzor.

Zaštita od grafita

Mišljenja o grafitima su podijeljena. Neki ih smatraju oblikom umjetnosti, a nekima predstavljaju način kojim se uništava izgled i vrijednost objekata. Grafiti su jedan od češćih oblik vandalizma. Grafiti ne samo da mijenjaju cjelokupni vizualni izgled zgrade, već često pokreću i velike financijske troškove uklanjanja grafita. Grafiti mogu biti izazov za očuvanje čistoće i estetike zgrada i zidova na javnim površinama. Kako bismo zaštitili te površine i očuvali njihovu privlačnost, važno je primijeniti različite strategije prevencije.

Ključni koraci za zaštitu od grafita:

 

1. Osigurati područje

Prvo što treba učiniti je osigurati područje od grafitera. To se može postići postavljanjem ograde ili barijera koje otežavaju pristup zidovima i zgradama. Pravilno postavljanje ograda može značajno smanjiti mogućnost nastanka grafita.

2. Osigurati dobro osvjetljenje

Grafiteri često preferiraju tamne i slabo osvijetljene lokacije kako bi izbjegli otkrivanje tijekom akcije. Stoga je važno osvijetliti područja dovoljno da omoguće dobar noćni pregled. Osvjetljenje bi trebalo biti postavljeno na teško dostupnim mjestima kako bi se otežao pristup grafiterima.

3. Postaviti sigurnosne kamere

Sigurnosne kamere su izuzetno korisne za nadzor i sprječavanje nastanka grafita. Kamere postavljene na ključnim mjestima omogućuju nadzor nad potencijalno ugroženim površinama.

4. Redovito uklanjanje grafita

Brza reakcija kod novonastalih grafita je ključna. Upotreba visokotlačnih vodenih mlaznica, deterdženata ili posebnih sredstava za uklanjanje grafita može pomoći u brzom uklanjanju tragova.

5. Zaštita površina specijalnim premazom

Ako pokušavate zaštititi objekte od grafita, najučinkovitiji korak je upotreba zaštitnog premaza protiv grafita. Specijalni premazi mogu značajno olakšati uklanjanje grafita. Premaz treba pažljivo primijeniti kako bi se očuvala estetika površina. Ove vrste premaza se lako nanose i obično imaju dug vijek trajanja. Obično je potreban samo jedan sloj, a većina premaza protiv grafita može se nanijeti četkom, raspršivačem ili valjkom. Nakon što nanesete premaz, svi grafiti ili oznake obično se mogu ukloniti strojem za pranje pod pritiskom ili mekom četkom i vodom. U konačnici ovo bi trebalo eliminirati potrebu za skupim i štetnim kemikalijama za uklanjanje nastalih grafita.

Kombinacijom ovih koraka može se značajno smanjiti problem grafita na zgradama i zidovima na javnim površinama te uklanjanje grafita s fasada. Važno je da zajednica surađuje u očuvanju tih površina, potiče osviještenost o problemu s grafitima i aktivno sudjeluje u zaštiti svojih lokalnih prostora.

Zaštita zgrada i zidova od grafita i vandalizma nije samo estetska briga, već i ekonomska. Troškovi uklanjanja grafita i oštećenja su veliki. Primjenom ovih strategija možete zaštititi svoje poslovne prostore, očuvati njihov izgled i smanjiti troškove održavanja. Očuvanjem izgleda svojih zgrada doprinosite i ljepšem okolišu za svoju zajednicu.

RÖFIX PP 409 GraffitiStop

Za dodatne informacije o proizvodu, ugradnji i primjeni materijala kontaktirajte nas putem kontaktnog obrazca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RÖFIX PP 409 GraffitiStop Specijalni premaz

RÖFIX PP 409 GraffitiStop je specijalni premaz koji se koristi za zaštitu različitih mineralnih podloga od neželjenih grafita. Ovaj proizvod je odličan izbor za očuvanje estetskog izgleda površina, a posebno za one koje su izložene riziku od vandalizma grafitima. Grafiti se lako nanose na površine, a ovaj premaz omogućava jednostavno uklanjanje grafita bez oštećenja podloge. RÖFIX PP 409 Graffiti Stop Specijalni premaz može se koristiti na različitim mineralnim podlogama, uključujući: beton, opeku, prirodni ili umjetni kamen, žbuku, drvo i TIS. Ovo široko područje primjene čini ga izuzetno korisnim proizvodom za različite građevinske projekte, uključujući razne objekte.

Prednosti korištenja specijalnog premaza za zaštitu od grafita:

  • Izvanredna zaštita protiv grafita
  • Iznimno postojani sjaj
  • Dobro prianjanje na sve vrste podloga
  • Otpornost na kemikalije
  • Smanjeno klizanje
  • Brzo sušenje
  • Nakon potpunog stvrdnjavanja (umrežavanja) nastali prozirni sloj laka ekološki je neškodljiv
  • Grafiti se jednostavno uklanjaju vodom

Postupak primjene i nanošenje specijalnog premaza za zaštitu od grafita

Prije nego što se započne s ugradnjom RÖFIX PP 409 GraffitiStop Specijalnog premaza, važno je obratiti pažnju na određene korake kako bi se osigurali optimalni rezultati. Za vrijeme ugradnje i sušenja, temperatura okoline, odnosno podloge ne smije pasti ispod +5 °C. Prije primjene materijal je potrebno dobro promiješajte. Prije nanošenja RÖFIX PP 409 podlogu je potrebno dobro očistiti od nečistoća i prašine te dobro osušiti. Za čišćenje se može korisititi četka ili visokotlačni čistač s vodom ili sredstvom za čišćenje. RÖFIX PP 409 može se nanositi uz pomoć kompresora za bojanje. Za manje površine mogu se koristiti soboslikarski valjčići ili kistovi. U pravilu nije potrebno prethodno grundirati podlogu. RÖFIX PP 409 može se nanijeti u jednom ili više slojeva. Prije nanošenja premaza na cijelu podlogu obavezno izradite testno polje. To je posebno važno u slučaju kada se premaz nanosi na obojanu podlogu ili ako se njime premazuje grafit. Ukoliko se pokaže potrebnim, viskoznost materijala RÖFIX PP 409 moguće je reducirati dodavanjem manje količine otapala. RÖFIX PP 409 suši se tek nekoliko sati. Materijal je potpuno suh u roku 24 sata, ovisno o vremenskim uvjetima. Postojeći grafiti se visokotlačnim peračem mogu ukloniti sa zaštitnog sloja više puta. Preporučuje se pritisak 60-80 bara.
RÖFIX PP 409 GraffitiStop Specijalni premaz je izvrsno rješenje za očuvanje i zaštitu mineralnih površina od grafita, pružajući trajnu zaštitu i očuvanje estetskog izgleda.