RÖFIX CalceClima® - Ugodna klima prostora

Ugodna klima počinje s odabirom pravih materijala!

Prirodno i zdravo stanovanje bez rasipanja resursa i pritom bez odricanja udobnosti i kvalitete stanovanja, stajalište je koje odgovara želji mnogih investitora, projektanata, izvođača. Svjesno postupanje s prirodnim resursima i odabir zdravih i ekološki proizvedenih građevinskih materijala je postalo jako važno. Takvi građevinski proizvodi prikladni su za zahtjevnu stanogradnju orijenitranu prirodnim i trajnim vrijednostima.

RÖFIX ovaj cilj postiže širokim asortimanom sustava ekoloških žbuka. Za potrebe ekološke stanogradnje na raspolaganju stoje žbuke i boje certificirane prema kriterijima građevinske biologije, koje odgovaraju priznatim ekološkim referentnim vrijednostima građevinskih materijala.

Žbuke, uz estetski pečat prostoru, imaju i zaštitnu ulogu u prostoru. Uz građevinskotehničke zadaće kao što su stabilnost, požarna i zvučna zaštita, tu spada i stvaranje temelja za zdraviju i ugodnu mikroklimu u prostoru.

Proizvodi RÖFIX CalceClima® vapnene žbuke na bazi prirodnog hidrauličnog vapna prema EN 459-1, pružaju mnoge građevinskobiološke i ekološke prednosti. Proizvodi iz linije CalceClima® posjeduju Natureplus i ANAB ateste. Ove nezavisne oznake kvalitete potrošačima jamče da građevinski proizvod nije štetan ni po ljudsko zdravlje ni za okolinu. RÖFIX CalceClima® djeluje kao prirodno baktericidno i fungicidno sredstvo i razgrađuje štetne tvari.

Proizvodi RÖFIX CalceClima® posebno se ističu prema svojim svojstvima za zdravu gradnju i stanovanje:

 • Čiste mineralne, prirodne sirovine
 • Jako visoka paropropusnost (vidi grafički prikaz)
 • Visoka regulacija vlažnosti zraka i razgradnja štetnih tvari u unutarnjim prostorima (vidi grafički prikaz s mjernim vrijednostima)
 • Reguliranje klime prostora
 • Izvrsni u pogledu građevinske biologije

PREDNOSTI proizvoda RÖFIX CalceClima®:

 • Materijali na prirodnoj bazi
 • Atestirani proces proizvodnje (natureplus®)
 • Jednostavnost ugradnje
 • Ionizacija, ugodna klima
 • Tradicionalni proizvod
 • Bez cementa

Sustavi ekoloških žbuka

Ugradnja RÖFIX CalceClima® sustava unutarnjih žbuka

RÖFIX CalceClima® Vapneni špric nanosi se na mineralne, srednje upojne podloge po cijeloj površini – ručno ili strojno – u debljini nanosa od najmanje 3 mm. Veće praznine, kao fuge ili rupe, prethodno zatvoriti prikladnim materijalom. Grube neravnine prethodno izravnati pomoću prikladne žbuke za izravnavanje, npr. RÖFIX Renoplus®. Kod neupojnih i glatkih podloga, kao što su betonske površine, nanosi se RÖFIX Renoplus® kao vezivni most. Nakon toga se „svježe u svježe“ nanosi podložna žbuka.

RÖFIX CalceClima® Ambiente, podložna žbuka, nanosi se (ručno ili strojno) nakon 3 dana stajanja od prethodno ugrađenog vapnenog šprica, u debljini nanosa od najmanje 15 mm. Za strojnu su ugradnju prikladni uobičajeni strojevi za finu žbuku. Kako bi se prilikom strojnog nanošenja postiglo optimalno špricanje materijala i spriječilo stvaranje izbočina, podložna se žbuka nanosi vodoravnim pokretima odozgo prema dolje. Pri tome treba obratiti pozornost na ispravnu namještenost mlaza za špricanje.

Žbuka se nakon nanošenja ravna, pomoću aluminijske H-letve. Za vrijeme procesa vezivanja prostor odgovarajuće prozračiti, te zaštititi od mraza i propuha.

Nakon vremena vezivanja od oko 12 sati, podlogu ostrugati pomoću rešetkastog strugača (RÖFIX Strugalica) radi postizanja ravne hrapave podloge. Na taj se način odstranjuju površinski film i omogućuje dobro prianjanje sljedećih slojeva žbuke. Za vrijeme vezivanja treba osigurati dobre uvjete sušenja i stvrdnjavanja (npr. prozračivanjem pomoću otvaranja svih otvora).

Nakon vremena vezivanja od najmanje jednog tjedna nanosi se završna žbuka RÖFIX CalceClima® Fino, dvoslojno, debljine nanosa svakog sloja od 1–2 mm. Prvi sloj žbuke služi kao upijajući i izravnavajući sloj. Drugi sloj, nanesen „svježe u svježe“, služi za strukturiranje. Pri tome podloga mora biti uvijek mat vlažna.

Vapnene boje, kao npr. RÖFIX PE 819 SESCO mogu se koristiti za premazivanje u fresko-tehnici ili seccotehnici. Pri tome se boja nanosi četkom od prirodnih vlakana, izdašno, križnim pokretima, ravnomjerno i s potpunim prekrivanjem podloge. Silikatne boje (kao npr. RÖFIX PE 225 Reno 1K) se na žbuke iz linije proizvoda RÖFIX CalceClima®, nanose tek nakon stajanja od najmanje 3 tjedna, korištenjem valjka za bojenje ili kista. Za optimalno funkcioniranje kompozicije sustava općenito treba koristiti paropropusne premaze.

Brošuru preuzmite ovdje:

RÖFIX CalceClima - vapnene žbuke
pdf
3 MB