Oštećenja na fasadi

Zadržite zdravo životno okruženje

Odmah nakon izvedbe, fasada počinje starjeti. U prvoj fazi starenje materijala se ne manifestira na vidljivim fasadnim površinama. No, već nakon nekoliko mjeseci, ako nisu poštivane smjernice za izradu fasade, može doći do vidljivih šteta na fasadi, koje se zbog velike površine smatraju i jednim od najopterećenijih dijelova građevine. 

Ovaj proces nije moguće zaustaviti niti ako istu izaberete pomoću izvrsnog savjetnika za fasade ali ga je svakako moguće usporiti.

 

FAKTORI STARENJA

Iako je degradacija građevinskih dijelova tijekom životnog ciklusa građevine normalna posljedica starenja, postoji niz faktora koji na to utječu: kvaliteta i vrsta materijala, vremenski uvjeti, nedostatak održavanja itd. Pravilna izvedba i primjena materijala znatno doprinose trajnosti fasade i njenom lakšem održavanju.

Kako bi trajnost i funkcionalnost građevine bila očuvana kroz cijeli njezin vijek trajanja, potrebno je što prije otkloniti uzroke nastalih oštećenja, sanirati ih adekvatnim materijalima i redovitim pregledima preventivno djelovati na njihovu eventualnu ponovnu pojavu. Adekvatnim održavanjem dugoročno se održava fasada lijepom i funkcionalnom te samim time povećava vrijednost nekretnine.

ODRŽAVANJE PRODULJUJE ŽIVOTNI VIJEK GRAĐEVINE

Kao i automobili, fasada se treba održavati u pravilnim razmacima ovisno o veličini, arhitekturi i položaju objekta.

Potrebno je obratiti pažnju na sljedeće točke:

  • Prozorske klupčice, priključke prozora i vrata,  (npr. priključke ograda, cijevi za ventilaciju, cijevi za odvod kišnice itd.)
  • Onečišćenja (prljavština i mikroorganizmi itd.)
  • Tanke pukotine <0,2 mm (često vidljivi samo zbog zaprljanja pukotina)
  • Mehanička oštećenja (površine, kutove, rubove, podnožja itd.)
  • Priključci u dodiru s tlom kao i u području podnožja fasade itd.

Za životni vijek TIS-a, a i za sam vizualni dojam objekta tj. fasade potrebno je promptno reagirati pri uočavanju i najmanjih oštećenja. Načelno savjetujemo ako primijetite bilo kakva oštećenja potražite pomoć stručnjaka. Za savjetovanje i odabir prikladnog rješenja za sanaciju oštećenja u svakom trenutku su Vam na raspolaganju naši RÖFIX  stručnjaci.

Oštećenja na fasadi utječu i na toplinsku izolaciju. Pročitajte pet čestih problema vanjske toplinske izolacije i rješenja.

NAJČEŠĆA OŠTEĆENJA I MJERE ZA SANACIJU

Zaprljanje fasade

Mjere za sanaciju: Očistiti vodom pod visokim pritiskom (četka itd.), po potrebi prebojati fasadnom bojom.

Mehanička oštećenja

Mjere za sanaciju: npr. ispuniti pogodnim izolacijskim materijalima, ugraditi cjeloviti sustav mortova uključujući staklenu mrežicu za armiranje, po potrebi obojati fasadnom bojom

Mikrobiološka oštećenja (alge, gljivice)

Mjere za sanaciju: Gljivice i alge na zidu pogađaju mnoga kućanstva. Očistiti vodom pod visokim pritiskom (četka itd.), nanijeti sredstvo protiv algi i prebojati fasadnom bojom.
 

Priključci na prozorima i vratima, ugrađeni i nadograđeni elementi

Mjere za sanaciju: Fuge koje su izvedene trajno elastičnim materijalima trebaju se redovito održavati. Potrebno ih je redovito izmjenjivati ili zatvoriti materijalima otpornim na vodu.

Kredanje boje ili runjenje završnih žbuka

Mjere za sanaciju: Očistiti vodom pod visokim pritiskom (četka itd.), nanijeti dubinski predpremaz i prebojati fasadnom bojom.