Pravilno gletanje unutarnjih zidova s RÖFIX glet masama

Robusno strukturirane površine završnih žbuka u modernoj stanogradnji nisu više toliko aktualne. Ne samo da su estetski izgubile na atraktivnosti, već se zbog krupne granulacije na njima često taloži prljavština, naslage brojnih mikroorganizama i bakterije. Danas su iznimno tražene glatke i ravne površine.

RÖFIX Glet mase

Uz pomoć RÖFIX Glet masa vrlo jednostavno izravnajte neravnine, postignite osobito glatke površine i pripremite ih za bojanje. Obratite nam se s povjerenjem!

Primjenom RÖFIX mineralnih i vapnenih glet masa moguće je postići osobito glatke površine uz minimalan napor. Proizvodi se ugrađuju brzo i jednostavno, dobro stvrdnjavaju i savršeno prianjaju na različitim vrstama podloga.

RÖFIX za gotovo svako područje primjene ima prikladno rješenje: za velike površine u novogradnji i starogradnji, za suhu gradnju ili projekte sanacije.

Prilikom adaptacije starih dotrajalih zidova često se susrećemo sa zidnim površinama na kojima se nalaze pukotine, površinama koje su neravne i oštećene. Kako bi uklonili neravnine i oštećenja na zidovima te ih pripremili da budu glatki i spremni za bojanje, zidove je potrebno gletati. Ako se na zidovima nalaze veće pukotine, potrebno ih je sanirati s RÖFIX Renostarom®i RÖFIX Renoplusom®kako bi izravnali zidove. Nakon izravnanja, zidove zaglađujemo masom za gletanje zidova.

Pravilno gletanje unutarnjih zidova: savjeti i primjena materijala

Priprema unutarnjih zidova prije gletanja

Priprema zidova za gletanje prva je stvar koju je potrebno učiniti prije samog postupka gletanja. Sa starih i dotrajalih zidova potrebno je skinuti postojeću boju, odnosno staro naličje. Samo struganje se izvodi pomoću metalnih špahtli ili tzv. žirafe za brušenje zidova. Za razliku od gletanja starih zidova, kod betonskih zidova, nove žbuke, površina koje su čvrste i nisu ispucale, stare slojeve nije potrebno skidati, nego se na već staru podlogu može nanijeti nova glet masa. U slučaju da zidovi nisu čisti, potrebno ih je temeljito očistiti i ukloniti nečistoće. Prilikom čišćenja zidova možete koristiti čistu krpu ili četku te toplu vodu s malom običnog sapuna.

RÖFIX predpremazi

Nakon što su zidovi očišćeni i osušeni nanosi se predpremaz. Prije stavljanja predpremaza potrebno je pričekati 12 sati kako bi se zidovi potpuno osušili, sušenje također ovisi i o vremenskim prilikama (pogledati važeći tehnički list). Nanošenje predpremaza preporučuje se kod starih i prašnjavih podloga jer je kod njih prianjanje novog sloja slabije. Premazujući zidove predpremazom se značajno poboljšava veza između neujednačene kvalitete površine nastale popravljanjem pukotina.

Predpremaz služi i učvršćivanju starih žbuka, odnosno nanošenjem predpremaza se učvršćuje veza između stare i nove podloge. Korištenje predpremaz također će ujednačiti upijanje podloge i omogućiti da se boja može ravnomjerno nanositi na površinu. Predpremaz se može nanositi ručno ili strojno. Ručno se nanosi uz pomoć odgovarajućeg kista, valjka ili četke. Ravnomjerno strojno nanošenje izvodi se uz pomoć odgovarajućeg stroja za špricanje.

RÖFIX u svom asortimanu nudi sljedeće predpremaze:

RÖFIX PP 301 HYDRO LF Hidrosol dubinski predpremaz koristi se na starim žbukama, starim premazima, knaufu i gips-kartonskim pločama, a RÖFIX PP 315 BETONGRUND je predpremaz za boje na betonskim površinama i koristi se na betonskim površinama.

Postoje predpremazi koji se razrjeđuju s vodom i predpremazi koji se ne razrjeđuju s vodom. RÖFIX PP 301 HYDRO LF Hidrosol dubinski predpremaz može se razrijediti s vodom u omjeru 1:3 do 1:4, a RÖFIX PP 315 BETONGRUND Predpremaz za boje na betonskim površinama se ne razrjeđuje - potrebno ga je samo razmiješati s mješačem. Predpremaz se nakon nanošenja suši 12 sati, ovisno o vremenski uvjetima (pogledati važeći tehnički list).

RÖFIX mineralne i vapnene glet mase

Nakon čišćenja i premazivanja predpremazom te sušenja, površine su spremne za gletanje, no prije toga treba odabrati odgovarajuću glet masu s obzirom na vrstu površine koja se namjerava zagladiti.

Glet mase dijelimo na mineralne i vapnene. Mineralne glet mase su mase na bazi disperzijskih veziva, najprikladnije su za gips-kartonske ploče. Karakterizira ih bolja prionjivost boje u odnosu na vapnene glet mase. Vapnene glet mase su mase na bazi vapna. Mogu biti praškaste i pastozne. Vapnene glet mase se znatno lakše bruse te stvaraju zdraviju i ugodniju mikroklimu prostora.

U RÖFIX asortimanu imamo gotove glet mase u kanti: RÖFIX CalceClima® Finish Dekor (5 kg i 25 kg), RÖFIX Finish Mineral Glet masa za ručnu i strojnu ugradnju (25 kg), te RÖFIX CalceClima® Finish Classic u vreći (25 kg).

CalceClima® Finish Dekor i CalceClima® Finish Classic su vapnene glet mase, a Finish Mineral je mineralna glet masa.

Priprema glet masa

1. korak: Prije samog korištenja glet mase je potrebno pravilno pripremiti. Glet mase u kanti su gotove i spremne za korištenje, dok je glet mase u vreći potrebno pripremiti. Glet masu u vreći RÖFIX CalceClima® Finish Classic zamiješamo u posudi s bistrom vodom pomoću prikladne miješalice (rotirajuća ručna miješalica). Prilikom zamješavanja glet mase, na vreću od 25 kg dodamo 10 litara vode (pogledati važeći tehnički list). Miješamo dok ne nastane homogena masa. Nakon miješanja ostavimo da dozrijeva 10 minuta. Potom još jednom kratko promiješamo i nakon toga glet masa je spremna za korištenje i nanos.

2. korak: Tek nakon što ste pripremili glet mase za nanošenje, možete započeti s gletanjem. Gletanje podrazumijeva premazivanje ukupne površine zida glet masom. Korištenjem glet mase izrađuje se fina završna podlogu za bojanje zida. Glet mase nanosimo ručno ili strojno. Alat za gletanje zidova se razlikuje nanosimo li masu za gletanje ručno ili strojno. Kod ručnog gletanja koristimo lopaticu za nanošenje glet mase, potom gletericom ili gladilicom vršimo postupak gletanja. Kod strojnog gletanja glet masa se nanosi strojem za nanošenje glet masa, odnosno šprica se strojem za špricanje. Nakon toga se gletericom, tzv. leptirom zaglađuje. Gletanje se obavezno radi u dvije ruke, odnosno u dva sloja. Kod gips-kartonskih ploča dovoljan je jedan nanos glet mase.

Postoje razlike u gletanju kod određenih podloga. Kod betonskih površina veće rupe saniraju se s RÖFIX Renostarom® ili RÖFIX Renoplusom®, ovisno o veličini rupe. Prije RÖFIX Renostara® i RÖFIX Renoplusa® nije potrebno impregnirati podlogu. Nakon što su rupe i pukotine sanirane, koriste se mase za gletanje zidova kojima se površine zaglađuju. Kod knaufa glet mase ne koristimo za gletanje spojeva, nego samo kao završnu ruku, tj. za zaglađivanje.

Kod nanošenja prve ruke, tj. prvog sloja glet masa mora biti nešto gušća. Njezina gustoća se određuje ovisno o neravninama na zidovima. Veće neravnine zahtijevaju deblji sloj glet mase pa u skladu s tim glet masa treba biti gušća. Glet masa bi trebala biti toliko gusta da ostaje na gleteru. Pripremljena glet masa nanosi se u debljini 2–3 mm s velikim gleterom, tzv. leptirom. Nakon što se završi nanošenje prve ruke, važno je da se glet na zidu dobro osuši. Sušenje traje 12 do 24 sata, ovisno o vremenskim uvjetima. Kada završi postupak sušenja prvog sloja, započinje se s nanošenjem tzv. druge ruke. Razlika između gletanja prve i druge ruke je u tome da za drugu ruku glet masa treba biti malo rjeđa (oko 10% rjeđa u odnosu na prvu). Tako pripremljena glet masa lakša je za rad i brže se povlači, tj. lakše se veže. Glet masa se kod druge ruke nanosi u debljini od 1-3 mm. Nanošenjem drugog sloja glet mase popunjavaju se neravnine koje su ostale nakon prvog gletanja. Sušenje drugog sloja traje 12 do 24 sata ovisno o vremenskim uvjetima.

3. korak: Nakon gletanja i sušenja, površine se bruse ili šmirglaju finim brusnim papirom 150. Brušenje se vrši kružnim pokretima, tako se izravnavaju i uklanjaju sve izbočine te nastaju ravne i glatke površine.

4. korak: Tako pripremljena podloga spremna je za nanošenje boje, boja se može nanositi odmah nakon brušenja.

RÖFIX u svom asortimanu nudi tri glet mase: CalceClima® Finish Classic, CalceClima® Finish Dekor i Finish Mineral.

RÖFIX CALCECLIMA® FINISH CLASSIC Unutarnja glet masa

 

Vapnena glet masa za izrađivanje glatkih površina na podložnim žbukama unutarnjih zidova. Za debljine do 3 mm. Glet masa je primjenjiva na svim površinama (beton, žbuka, gips-kartonske ploče). Masa se može nanositi ručno ili pomoću stroja za nanošenje glet masa.

Prednosti proizvoda
 • Dobra obradivost
 • Mogućnost brušenja
 • Visoka paropropusnost

RÖFIX CALCECLIMA® FINISH DEKOR Fina pastozna vapnena glet masa

 

Tvornički pripremljena tankoslojna masa za izravnavanje spremna za uporabu. Univerzalna, prirodno bijela masa za gletanje i žbukanje na bazi vapna. Glet mase na bazi vapna imaju veliku prednost, mogu se nanositi i na djelomično vlažne površine kao npr. beton ili žbuka. Upotrebljavaju se u novogradnji kao i u sanacijskim radovima. Za unutarnje zidove, stropove, betonske, žbukane i gips-kartonske podlogeCalceClima® Finish Dekor se preporuča investitorima koji žele građevinske materijale koji pogoduju stvaranju zdrave mikroklime prostora.

Prednosti proizvoda
 • Mogućnost brušenja
 • Univerzalna primjena
 • Moguće toniranje sukladno vapnenim bojama prema RÖFIX Ton karti Colordesign

RÖFIX FINISH MINERAL Glet masa za ručnu i strojnu ugradnju

 

Tvornički pripremljena tankoslojna glet masa, spremna za uporabu, na bazi disperzijskih veziva. Univerzalna, prirodno bijela mineralna glet-masa za unutarnje zidove i stropove na betonskim, ožbukanim i gips-kartonskim podlogama. Za izravnavanje stropova, predgotovljenih elemenata i zidnih građevinskih ploča kao i za izravnavanje neravnih podložnih žbuka.

Na gips-kartonskim podlogama najprikladnija za postizanje kvalitete podloge razreda Q4 prema uputama BFS smjernice br. 12.

Prednosti proizvoda
 • Bez štetnih emisija i otapala
 • Razrjeđivanje vodom, ne šteti okolišu, bez intenzivnog mirisa
 • Izvrsna prionjivost
 • Univerzalna primjena
 • Suho brušenje
 • Paropropusno
 • Vrlo podatno za ugradnju
Alat

Kalkulator

IZRAČUN POTROŠNJE

S RÖFIX kalkulatorom možete vrlo lako u samo nekoliko koraka izračunati potrošnju RÖFIX glet masa!