Pravilno gletanje unutarnjih zidova s RÖFIX glet masama

Robusno strukturirane površine završnih žbuka u modernoj stanogradnji nisu više toliko aktualne. Ne samo da su estetski izgubile na atraktivnosti, već se zbog krupne granulacije na njima često taloži prljavština, naslage brojnih mikroorganizama i bakterije. Danas su iznimno tražene glatke i ravne površine.

Rijetko kada se uspijeva podložnom žbukom ili betonom izraditi takve površine koje bi bile odmah spremne za ličenje. Iako su često gornje površine ravne i glatke, one se lako oštete zbog grube svakodnevnice na gradilištu. Tankoslojne glet mase su razvijene radi izravnavanja neravnina i rupica. Njihovim korištenjem postižu se ravnomjerne površine za nanošenje boja. Čak se i gipskartonske ploče kao i stare žbuke mogu jednostavno i sigurno obraditi. RÖFIX nudi različite vrste (vezivo) ovisno o zahtjevima na gradilištu, a vapneno/cementne,  kao i čiste disperzivne glet mase sastavni su dio asortimana.

RÖFIX Glet mase

Uz pomoć RÖFIX Glet masa vrlo jednostavno izravnajte neravnine, postignite osobito glatke površine i pripremite ih za bojanje. Obratite nam se s povjerenjem!

Primjenom RÖFIX mineralnih i vapnenih glet masa moguće je postići osobito glatke površine uz minimalan napor. Proizvodi se ugrađuju brzo i jednostavno, dobro stvrdnjavaju i savršeno prianjaju na različitim vrstama podloga.

RÖFIX za gotovo svako područje primjene ima prikladno rješenje: za velike površine u novogradnji i starogradnji, za suhu gradnju ili projekte sanacije.

Prilikom adaptacije starih dotrajalih zidova često se susrećemo sa zidnim površinama na kojima se nalaze pukotine, površinama koje su neravne i oštećene. Kako bi uklonili neravnine i oštećenja na zidovima te ih pripremili da budu glatki i spremni za bojanje, zidove je potrebno gletati. Ako se na zidovima nalaze veće pukotine, potrebno ih je sanirati s RÖFIX Renostarom®i RÖFIX Renoplusom®kako bi izravnali zidove. Nakon izravnanja, zidove zaglađujemo masom za gletanje zidova.

Pravilno gletanje unutarnjih zidova: savjeti i primjena materijala

Priprema unutarnjih zidova prije gletanja

Priprema zidova za gletanje prva je stvar koju je potrebno učiniti prije samog postupka gletanja. Sa starih i dotrajalih zidova potrebno je skinuti postojeću boju, odnosno staro naličje. Samo struganje se izvodi pomoću metalnih špahtli ili tzv. žirafe za brušenje zidova. Za razliku od gletanja starih zidova, kod betonskih zidova, nove žbuke, površina koje su čvrste i nisu ispucale, stare slojeve nije potrebno skidati, nego se na već staru podlogu može nanijeti nova glet masa. U slučaju da zidovi nisu čisti, potrebno ih je temeljito očistiti i ukloniti nečistoće. Prilikom čišćenja zidova možete koristiti čistu krpu ili četku te toplu vodu s malom običnog sapuna.

RÖFIX predpremazi

Nakon što su zidovi očišćeni i osušeni nanosi se predpremaz. Prije stavljanja predpremaza potrebno je pričekati 12 sati kako bi se zidovi potpuno osušili, sušenje također ovisi i o vremenskim prilikama (pogledati važeći tehnički list). Nanošenje predpremaza preporučuje se kod starih podloga jer je kod njih prianjanje novog sloja slabije. Premazujući zidove predpremazom se značajno poboljšava veza između neujednačene kvalitete površine nastale popravljanjem pukotina.

Predpremaz služi i učvršćivanju starih žbuka, odnosno nanošenjem predpremaza se učvršćuje veza između stare i nove podloge. Korištenje predpremaz također će ujednačiti upijanje podloge i omogućiti da se boja može ravnomjerno nanositi na površinu. Predpremaz se može nanositi ručno ili strojno. Ručno se nanosi uz pomoć odgovarajućeg kista, valjka ili četke. Ravnomjerno strojno nanošenje izvodi se uz pomoć odgovarajućeg stroja za špricanje.

RÖFIX u svom asortimanu nudi sljedeće predpremaze:

RÖFIX PP 201 SILICA LF Silikatni dubinski predpremaz i razrjeđivač koristi se na starim mineralnim podlogama, starim  silikatnim premztima, kao podloga za silikatne boje i žbuke te kao razrjeđivač silikatnih boja.

RÖFIX PP 301 HYDRO LF Hidrosol dubinski predpremaz koristi se na starim mineralnim i organskim podlogama, i starim premazima. Kao podloga za disperzivne boje, žbuke na bazi umjetnih smola.

RÖFIX PP 401 SILCO LF Silikonski dubinski predpremaz koristi se na starim mineralnim i organskim podlogama, i starim premazima. Uz povećnu mogućnost prodiranja i povećanu vodoodbojnost. Kao podloga za silikonske boje i žbuke.

RÖFIX PP 307 ISO LF Izolacijski predpremaz koristi se na gips-kartonskim pločama, šperpločama, premazima uljanih boja. Za suzbijanje mrlja od nikotina, čađi, tinte itd. Kao podloga za organske i mineralne premaze.

RÖFIX PP 315 BETONGRUND je predpremaz za boje na betonskim površinama i koristi se na betonskim površinama.

RÖFIX mineralne i vapnene glet mase

Nakon čišćenja i premazivanja predpremazom te sušenja, površine su spremne za gletanje, no prije toga treba odabrati odgovarajuću glet masu s obzirom na vrstu površine koja se namjerava zagladiti.

Glet mase dijelimo na mineralne i vapnene. Mineralne glet mase su mase na bazi disperzijskih veziva, prikladne su za gips-kartonske ploče, kao i sve druge vrste podloga. Karakterizira ih bolja prionjivost boje u odnosu na vapnene glet mase, lakša obrada od vapnenih glet masa te su prikladnije za betonske površine. Vapnene glet mase su mase na bazi vapna, stvaraju zdraviju i ugodniju mikroklimu prostora.

U RÖFIX asortimanu imamo gotove glet mase u kanti: RÖFIX Glet Pro Pastozna disperzivna glet masa za ručnu i strojnu ugradnju (25 kg), te RÖFIX Glet Easy Unutarnja glet masa u vreći (20 kg) za ručnu i strojnu ugradnju.

RÖFIX Glet Easy je vapnena glet masa, a RÖFIX Glet Pro je mineralna glet masa.

Priprema glet masa

1. korak: Prije samog korištenja glet mase je potrebno pravilno pripremiti. Glet mase u kanti su gotove i spremne za korištenje, dok je glet mase u vreći potrebno pripremiti. Glet masu u vreći RÖFIX Glet Easy zamiješamo u posudi s bistrom vodom pomoću prikladne miješalice (rotirajuća ručna miješalica). Prilikom zamješavanja glet mase, na vreću od 20 kg dodamo 8 litara vode (pogledati važeći tehnički list). Miješamo dok ne nastane homogena masa. Nakon miješanja ostavimo da dozrijeva 10 minuta. Potom još jednom kratko promiješamo i nakon toga glet masa je spremna za korištenje i nanos.

2. korak: Tek nakon što ste pripremili glet mase za nanošenje, možete započeti s gletanjem. Gletanje podrazumijeva premazivanje ukupne površine zida glet masom. Korištenjem glet mase izrađuje se fina završna podlogu za bojanje zida. Glet mase nanosimo ručno ili strojno. Alat za gletanje zidova se razlikuje nanosimo li masu za gletanje ručno ili strojno. Kod ručnog gletanja koristimo lopaticu za nanošenje glet mase, potom gletericom ili gladilicom vršimo postupak gletanja. Kod strojnog gletanja glet masa se nanosi strojem za nanošenje glet masa, odnosno šprica se strojem za špricanje. Nakon toga se gletericom, tzv. leptirom zaglađuje. Gletanje se obavezno radi u dvije ruke, odnosno u dva sloja. Kod gips-kartonskih ploča dovoljan je jedan nanos glet mase.

Postoje razlike u gletanju kod određenih podloga. Kod betonskih površina veće rupe saniraju se s RÖFIX Renostarom® ili RÖFIX Renoplusom®, ovisno o veličini rupe. Prije RÖFIX Renostara® i RÖFIX Renoplusa® nije potrebno impregnirati podlogu. Nakon što su rupe i pukotine sanirane, koriste se mase za gletanje zidova kojima se površine zaglađuju. Kod knaufa glet mase ne koristimo za gletanje spojeva, nego samo kao završnu ruku, tj. za zaglađivanje.

Kod nanošenja prve ruke, tj. prvog sloja glet masa mora biti nešto gušća. Njezina gustoća se određuje ovisno o neravninama na zidovima. Veće neravnine zahtijevaju deblji sloj glet mase pa u skladu s tim glet masa treba biti gušća. Glet masa bi trebala biti toliko gusta da ostaje na gleteru. Pripremljena glet masa nanosi se u debljini 1–2 mm s velikim gleterom, tzv. leptirom. Nakon što se završi nanošenje prve ruke, važno je da se glet na zidu dobro osuši. Sušenje traje 12 do 24 sata, ovisno o vremenskim uvjetima. Kada završi postupak sušenja prvog sloja, započinje se s nanošenjem tzv. druge ruke. Razlika između gletanja prve i druge ruke je u tome da za drugu ruku glet masa treba biti malo rjeđa (oko 10% rjeđa u odnosu na prvu). Tako pripremljena glet masa lakša je za rad i brže se povlači, tj. lakše se veže. Glet masa se kod druge ruke nanosi u debljini od 1-2 mm. Nanošenjem drugog sloja glet mase popunjavaju se neravnine koje su ostale nakon prvog gletanja. Sušenje drugog sloja traje 12 do 24 sata ovisno o vremenskim uvjetima.

3. korak: Nakon gletanja i sušenja, površine se bruse ili šmirglaju finim brusnim papirom 150. Brušenje se vrši kružnim pokretima, tako se izravnavaju i uklanjaju sve izbočine te nastaju ravne i glatke površine.

4. korak: Tako pripremljena podloga spremna je za nanošenje boje, boja se može nanositi odmah nakon brušenja.

RÖFIX u svom asortimanu nudi dvije glet mase: RÖFIX Glet Easy i RÖFIX Glet Pro te RÖFIX Color Easy Unutarnju boju za zidove i stropove:

RÖFIX Glet Easy Unutarnja glet masa

Vapnena glet masa za izrađivanje glatkih površina na podložnim žbukama unutarnjih zidova. Za debljine do 3 mm. Potrebno premazati odgovarajućim završnim premazom.

Prednosti proizvoda
 • Dobra obradivost
 • Mogućnost brušenja
 • Visoka paropropusnost

RÖFIX Glet Pro Pastozna disperzivna glet masa

Gotova tvornički zamješana žbuka spremna za uporabu. Univerzalna, prirodno bijela žbuka i masa za popunjavanje na bazi disperzije za unutarnje zidove i stropove na betonskim, žbukanim i gips-kartonskim podlogama. Za oblaganje podgleda, gotovih elemenata, zidnih građevinskih ploča, kao i za izravnavanje vapneno - cementnih podložnih žbuka.

Prednosti proizvoda
 • Masa za fugiranje i poravnavanje
 • Maksimalna debljina sloja 4 mm po radnom koraku
 • Ugradnja špricanjem strojnom tehnikom uz pomoć odgovarajućeg uređaja za špricanje
 • Podesivo na nulu
 • Bez štetnih emisija i otapala
 • Razrjeđivanje vodom, ne šteti okolišu, bez intenzivnog mirisa
 • Izvrsna prionjivost
 • Bez pukotina pri sušenju, ne kliže
 • Mogućnost suhog brušenja, mokrog filcanja, vrlo lagana za obradu

RÖFIX Color Easy Unutarnja boja za zidove i stropove

Dobra pokrivna, niskoemisijska i bez otapala, mat unutarnja boja za zidove i stropove na bazi disperzije Boja za suhe, mineralne žbuke (vapnene, vapneno-cementne, vapneno-gipsane) i organske podloge (npr. stari disperzivni premazi) u unutarnjim prostorima. Idealno rješenje za standardnu upotrebu u uvjetima srednjih ili niskih opterećenja.

Prednosti proizvoda
 • Dobra pokrivnost
 • Odličan odnos cijene i kvalitete
 • Bez štetnih emisija i otapala
 • Slabog mirisa
 • Otporno na mokro brisanje
Alat

Kalkulator

IZRAČUN POTROŠNJE

S RÖFIX kalkulatorom možete vrlo lako u samo nekoliko koraka izračunati potrošnju RÖFIX glet masa!