Nanotehnologija – znanost u službi građevinske industrije

U suvremenom poslovanju nanotehnologija doprinosi razvoju građevinske industrije poboljšanjem već postignutih svojstava građevinskih materijala. Najnovija dostignuća na području nanotehnologije omogućavaju stvaranje inovativnih i jedinstvenih proizvoda, te rješenja. Proizvodi razvijenih na bazi suvremenih nanotehnoloških supstanci, rješavaju velik broj problema koje bi uobičajenim tretmanima bilo teško, ili čak nemoguće ukloniti.

Primjena nanotehnologije kod masa za fugiranje

ROFIX stručnjaci primjenjuju najnovija znanstvena dostignuća u svrhu izrade optimalnih proizvoda i sustava.

RÖFIX FUGA NANOTECH 730 – Elastična cementna masa za fugiranje na osnovi nanotehnologije je jedinstvena masa za fugiranje prikladna za fugiranje svih vrsta zidnih i podnih obloga od keramike, betona, prirodnog i umjetnog kamena. Izuzetno je lagane obradivosti i lakog naknadnog održavanja. Masa za fugiranje na bazi nanotehnologije se sastoji od nano struktura koje se bolje povezuju s površinom i drugim komponentama davajući željeni učinak. Takva karakteristika struktura s površinom stvara homogenu vezu pružajući zuzetnu trajnost.

Nanotehnologija je puno naprednija u odnosu na tradicionalne tehnologije. Zahvaljujući načelu inteligentne samoorganizacije, moguće je ciljano proizvesti optimalnu masu za odgovarajuću primjenu na podlozi.

Pouzdana, ispitana i funkcionalna RÖFIX FUGA NANOTECH 730 je sinonim za primjenu visoke tehnologije u proizvodnji masa za fugiranje.

Područja primjene:

 • Ploče i pločice od keramike (upojne i neupojne keramike)
 • Mozaik, staklo, klinker pločice
 • Mramor, prirodni kamen debljine do 15 mm i ploče od tvrdog kamena

Karakteristike:

 • Izuzetno laka obradivost
 • Jednostavna ugradnja i završna obrada
 • Odlična postojanost
 • Izvrsna mehanička otpornost
 • Lako čišćenje i održavanje nakon nanošenja
 • Dugotrajna boja otporna na UV i druga atmosferska oštećenja
 • Otporna na smrzavanje
 • Hidrofobna

Primjena mase za fugiranje

Ova jedinstvena masa za fugiranje na bazi nanotehnologije prikladna je za fugiranja svih vrsta zidnih i podnih obloga od keramike, betona, prirodnog i umjetnog kamena. Nije osjetljiva na obojanja. Prikladna za fuge širine 1 do 20 mm. Otporna na vodu i smrzavanje.

Ugradnja

S radom započnite kada je ljepilo za obloge dovoljno stvrdnulo i kada su fuge čiste. Vreću suhe mješavine materijala (5 kg) zamiješati s pribl. 1,25L čiste vode. Miješati dok masa ne postane homogena bez grudica. Pričekati 5 minuta da masa sazrije i potom još jednom dobro promiješati. Prije početka fugiranja provjeriti osjetljivost obloga na pigmente. Ugraditi u fuge uz pomoć gumenog gletera za fugiranje. Nakon kratkog sušenja višak morta spužvicom ukloniti s površine obloga. Spužvicu je tijekom postupka čišćenja potrebno češće ispirati. Tijekom ugradnje temperatura podloge i okoline ne smije pasti ispod +5 °C niti premašiti 25°C. Moguće je odstupanje u boji fuge u slučaju promjenjivih uvjeta tijekom sušenja, promjenjive
vlažnosti podloge, nedostatne izolacije i sl.