Toolbox
Košarica za download (0)
Indeks proizvoda
SismaCalce

RÖFIX SismaCalce Seizmička prilagodba i toplinska izolacija u jednom

 

Zašto RÖFIX SismaCalce sustav?

Zaštita od potresa je izuzetno aktualna tema. Odgovarati mora najstrožim odredbama sigurnosti od potresa. 

Zbog mnogobrojnih starih zgrada kojima je potrebna prilagodba, antiseizmičke građevinske mjere su od temeljnog značenja. Uz to veliki dio tih zgrada ne pokazuje samo strukturalna slaba mjesta koja kod potresa predstavljaju veliki rizik, nego i enormno veliku potrošnju energije. Značenje termo-izolacije za energetsku učinkovitost zgrada je apsolutno neupitna.

RÖFIX nudi rješenje uza oba izazova u isti mah.

Rješenje

Odgovor i rješenje za oba problema inovativni je RÖFIX SismaCalce sustav.

On se sastoji od kombinacije RÖFIX Sisma sustava, za armirano ojačanje zidova, i od RÖFIX višeslojnog sustava toplinske izolacije. Skupa, oni omogućuju konstrukciju sigurnu od potresa s kompletnom toplinskom izolacijom.

SismaCalceImplementacija SismaCalce

Sadržaj sustava

U samo jednom jedinom zahvatu značajno se poboljšavaju dvije bitne karakteristike zgrade. 

Antiseizmički sloj ojačanja sadržan u RÖFIX SismaCalce sustavu sastoji se od RÖFIX SismaProtect anteseizmičke mrežice koja se primjenjuje skupa s RÖFIX SismaCalce podložnom žbukom na NHL-bazi ili RÖFIX SismaDur podložnom žbukom.

Maksimalna čvrstoća

Antiseizmička mrežica RÖFIX SismaProtect iz staklenih vlakana i specijalno sintetičko vlakno je 4-osna hibridna mrežica i odlikuje se visokom čvrstoćom u svim pravcima uz istodobno maksimalnu čvrstoću na rasipanje seizmičke energije.

To se događa zahvaljujući različitom sastavu vlakana koja stupnjevito preuzimaju energiju oslobođenu potresom. Mrežica je apsolutno otporna na koroziju, praktična u rukovanju, može se jednostavno krojiti i savršeno se prilagođava podlozi.

Kako se obrađuje

Mrežica se obrađuje RÖFIX SismaCalce podložnom žbukom na NHL-bazi. Ta se žbuka odlikuje svojom visokom rastezljivošću i niskim modulom elastičnosti. 

Kod zahvata koji zahtijevaju još veću čvrstoću i usklađenost s osobinama zidova može se alternativno koristiti i RÖFIX SismaDur podložna žbuka.

SismaCalce mrežica

Cilj: Sačuvanje života

Najviši cilj primjene RÖFIX SismaCalce sustava jesu zidovi koji u slučaju katastrofe uzrokovane potresom doprinose tome da sačuvaju ljudske živote.

Dakako da se na prvom mjestu naravno uvijek postavlja cilj da ljudi budu neozlijeđeni. Zahvaljujući zajedničkom djelovanju armiranog ojačanja i poboljšane rastezljivosti može se onemogućiti deformacija kuće.

Pri tome doduše nastaju pukotine i djelomična oštećenja strukture, ali se može spriječiti kompletno urušavanje. 

450x280_Produkt_SismaCalce

Laboratorijski testovi kao potvrda učinkovitosti sustava

Laboratorijski testovi koji su provedeni u Institutu za potresno inženjerstvo i inženjerstvo seizmologiju u Skopju (IZIIS) pokazali su evidentno rasipanje seizmičke energije, poboljšanu duktilnost i disperziju tlačnog opterećenja na zidove.

Zahvaljujući povećanoj rastezljivosti ojačanog probnog uzorka zida nastalo je mnoštvo pukotina, ipak nisu bila vidljiva nikakva veća oštećenja na određenim mjestima. 

Rezultati analize

Oko 8 mm debeli sloj ojačanja kod RÖFIX SismaCalce sustava pokazuje vrlo dobro prianjanje i paropropusnost i idealno je prikladan kao podloga za RÖFIX višeslojnu toplinsku izolaciju.

Mali zahvat velike prednosti

U odnosu prema tradicionalnim višeslojnim sustavima toplinske izolacije ovim malim dodatnim zahvatom omogućavaju se prednosti i u pogledu manje potrošnje energije te istodobno povećanju antiseizmičke sigurnost zgrada, a time i sigurnost stanovnika.

I naposljetku ovaj sustav će se pobrinuti da u slučaju potresa na kući budu bitno manja oštećenja u odnosu na posljedične štete na zgradama koje nisu sigurne u pogledu potresa, što naravno reducira troškove eventualne obnove. 

Inovativni sustav koji kombinira višeslojni sustav toplinske izolacije s armiranim ojačanjem strukture daje apsolutnu prednost u pogledu sigurnosti, uštede energije, kvalitete stanovanja, te povećava vrijednost nekretnine. 

Više informacija dostupno u novoj brošuri:

RÖFIX SismaCalce 3,70 MB